NORSKE LEDD bakgrunn bok CD utstilling lyd kontakt
               

 

NORSKE LEDD er en serie lydportretter av kjente norske mennesker, basert på opptak av leddlydene deres.
Portrettene presenteres gjennom tre medier: CD, lydbok og installasjon.
NORSKE LEDD ble stilt ut første gangTeaterhuset Avant Garden 8.-15. mai 2004. I løpet av høsten 2004 ble prosjektet vist under Biennale SYD 28. august-11. november og BIT Teatergarasjen 10.-12. desember.
Under Ultima 2005 ble prosjektet vist på Stenersenmuseet i Salamanderparken under Quartfestivalen 2006.
Leddene og senene våre er utrolige lyd-arsenal, fulle av knirk, klikk, knepp og gnurende gnissing. Når vi ruller med skuldrene hører vi hvordan alle sener, muskler og ledd skifter posisjoner med tydelige lydlige forskyvninger. Legger vi øret tett inntil et annet menneske, kan vi også lytte til andres lyder. Med et stetoskop kan vi høre lettere, men lydene er så svake og skjøre at de lett unnslipper våre grove ører.

Ny teknologi gjør det mulig å forstørre disse lydene så mye at vi kan lagre dem.
Disse, våre mest intime lyder, som bare vi selv vet om, kan nå spilles igjen og igjen, til glede for alle som interesserer seg for andres kroppslyder. Ikke promp og rap, ikke magerumling og hjertelyder, men de små, minimale lydene som bare vi selv er klar over.

De 9 NORSKE LEDD er:
Morten Krogvold, Kristopher Schau, Arne Næss, Øystein Sunde, Leif Ove Andsnes, Jo Strømgren, Egil "Drillo" Olsen, Karen-Marie Ellefsen og Arne Nordheim.

ANMELDELSE I KLASSEKAMPEN.

KATALOG (2.6 MB).

En internasjonal versjon er under utarbeidelse.

NORSKE LEDD tar utgangspunkt i konseptet utviklet for musikken til danseforestillingen B for Body av Trine Saltermark fra MobileBones. Det er hovedprosjektet i masteroppgaven til Jørgen Larsson ved Kunstakademiet i Trondhjem. Prosjektet er støttet av Meditron, Atelier Nord (Stenersenmuseet) og Kulturrådet.